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What is a forfeiture? 

Forfeitures most typically occur when a terminated participant who is not fully vested in the employer 
contribution portion of his or her account receives a plan distribution. For example, a 60% vested 
participant with an employer contribution account balance of $1,000 would receive a distribution of 
$600, and $400 would be placed in the plan’s forfeiture account. Forfeitures are also generated upon 
ACP test failures where the corrective matching contribution refunds required are not 100% vested. 
Forfeiture dollars are placed in a forfeiture account for later use by the plan sponsor. If the employer 
contribution is not subject to a vesting schedule, forfeitures generally do not accrue within the plan. 

How is my plan’s forfeiture account used? 

Revenue Ruling 84-156 states that forfeitures may be used to pay for a plan’s administrative expenses 
and/or to reduce employer contributions. How a specific plan's forfeiture account is used is always 
determined, however, by the applicable provisions of the plan document. Typically, forfeiture accounts 
are first used to pay the administrative expenses of the plan, such as accounting, auditing, consulting 
or recordkeeping fees. If there are forfeitures remaining after payment of expenses, the plan document 
will also dictate how these should be used. Generally, plan documents provide that forfeitures in 
excess of plan expenses will either reduce the employer contribution or be allocated to participants as 
an additional contribution. Employer contributions offset by the forfeiture account are not tax 
deductible. Forfeitures cannot be used to offset employee deferrals, and the funds in a forfeiture 
account cannot be distributed back to the employer. 

By when must assets in a forfeiture account be used? 

As a general rule, forfeitures must be used or allocated during the plan year in which the forfeiture is 
incurred. In Revenue Ruling 80-155, the IRS takes the position that a defined contribution plan will not 
be qualified unless all funds are allocated to participants’ accounts in accordance with a definite 
formula defined in the plan. Therefore, a plan may not carry over plan forfeitures to subsequent plan 
years, as doing so would contradict the rule requiring all money in a defined contribution plan to be 
allocated annually to plan participants. Treasury Regulation §1.401-7(a) also notes that forfeitures 
must be used as soon as possible to reduce employer contributions. Except under limited 
circumstances, forfeitures should not be held unallocated in a suspense account. 



How can I be sure that my plan's forfeiture account is being used correctly? 

Plan sponsors usually must coordinate the allocation of the plan's forfeiture account with their 
recordkeeping vendors. As a general guideline, satisfaction of the following three requirements will 
usually equate to proper forfeiture account use: 

The plan document must specify how a forfeiture account is to be used. Most typically, forfeitures are 
used to pay plan expenses. Any remaining forfeitures are then allocated to participants as an employer 
contribution offset or a separate contribution all together. 

Forfeitures in a suspense account must not remain unallocated beyond the end of the plan year in 
which they occurred. 

Forfeitures must not be carried over for use in a subsequent plan year. 

My plan did not allocate the forfeiture account in a timely manner. What should we do? 

If your plan did not allocate its forfeiture account in a timely manner, this failure can generally be 
corrected by reallocating all forfeitures in the plan’s forfeiture suspense account to plan participants 
who should have received them had they been allocated on time. The plan sponsor, with the 
assistance of its recordkeeping vendor, should also revise prior plan year forfeiture allocation reports 
to reflect the corrected forfeiture allocation and pay any amounts due to terminated participants. 
Depending on plan provisions or the facts and circumstances of a particular situation, it may be 
appropriate to use the non-current-year forfeitures as employer contributions for the current plan year. 
Plan sponsors may apply the correction principles of the Employee Plans Compliance Resolution 
System (EPCRS) if the mistake is being fixed within two years of the end of the plan year during which 
the mistake occurred. After this time, the Voluntary Correction Program (VCP) must be used unless 
the failure can be classified as insignificant. VCP must also be used if the plan document provisions 
regarding forfeitures are defective and need to be corrected retroactively by a plan amendment. 

Where can I find additional information? 

Your consultant at the Multnomah Group can assist you with any remaining forfeiture account 
questions that you may have.  
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1 This FAQ is not intended to be legal advice and should not be construed as such. Information relayed herein is representative of the Multnomah Group’s 

current understanding of the law. While the Multnomah Group has made every reasonable effort to ensure that the information contained herein is factual, we do 

not warrant its accuracy. Additionally, this FAQ does not embody a comprehensive legal study, but rather reflects the information most often sought by our clients. 

As the information contained herein is general in nature, you are urged to contact your legal adviser with questions related to the specific application of these rules 

to your plan. 


